dreumes speelt met auto
Terug naar overzicht

De eerste
2000 dagen
van een kind

De eerste periode in het leven is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Als je kunt zorgen dat kinderen zich in deze periode op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen geef je hen een goede basis, je voorkomt problemen en leidt dat tot een beter leven.

Doelstelling

Met het project van de eerste 2000 dagen besteden we aandacht aan die eerste periode in het leven van een kind en dus van een mens. In deze periode wordt de basis gelegd.

Het project is geslaagd als:

  • We een overzicht hebben gekregen over welke factoren van belang zijn voor een natuurlijke en harmonieuze ontwikkelen van een kind in de eerste 2000 dagen.
  • Nieuwe kennis over de eerste 2000 dagen bij professionals en ouders en aanstaande ouders (o.a. tieners) bekend wordt en in de praktijk wordt toegepast.
  • De kennis en vertaling naar de praktijk leidt tot een duurzame gedragsverandering.
  • Als we een jaarlijkse cyclus hebben ontwikkeld waarmee we met elkaar een thema kunnen onderzoeken en de opgedane kennis integreren in onze praktijk.

 

peuter steekt duim omhoog

Super bedankt voor het mooie filmpje en de uitleg :-) Het was fijn om een bevestiging te krijgen waar ik als kind al mee bezig was.

Tommy van der Zanden

Waardevolle kennis

Er is in de afgelopen tientallen jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar die eerste periode van een kind, vanaf conceptie, zwangerschap, geboorte en de periode erna. Het besef dat de investering in de zorg voor die periode in het leven cruciaal is, is aan het groeien.

Denk aan onderzoek naar wat een baby ervaart tijdens de zwangerschap, onderzoek naar hersenontwikkeling of naar de motorische ontwikkeling, welk effect het heeft als daar stappen in missen en wat we nodig hebben om die ontwikkeling op een natuurlijke manier te laten verlopen. In dit project verzamelen we die kennis en delen deze met de professionals in Steenwijkerland.

Dit jaar doen we dat in vorm van een onderwerp per maand, waarin een expert door middel van verschillende activiteiten deel over zijn of haar expertise. Online, omdat we op die manier veel mensen gemakkelijk kunnen bereiken. Behapbaar, dus een hoeveelheid die wel de kern pakt, en wat je in tijd kunt verwerken. Divers, dus verschillende soorten activiteiten: een presentatie, een reader, een podcast, een praktijkopdracht, een vraag- en antwoordsessie en uitwisseling met anderen en verdiepingsbronnen.

Een belangrijk onderdeel is de vertaling van die kennis naar de praktijk: wat betekent deze kennis voor ons handelen met kinderen en ouders? Hoe vinden we elkaar en kunnen we ervaringen uit de praktijk delen?

Als we ouders kunnen ondersteunen in het bieden van brede zorg voor de jonge kinderen, dan hebben we ze een gezonde basis voor hun leven gegeven.

Werk je als professional bij één van de organisaties die zich hebben aangesloten bij Samen voor Ryan en wil je deelnemen aan de scholingsactiviteiten? Dit kan door je te registreren op het platform. Je kan er zien wat we wanneer organiseren om kennis en ervaringen te delen.

naar het platform

 

leidster speelt met peuter

Waardevolle kennis

We hebben een overzicht over welke elementen van belang zijn in de ontwikkeling voor de eerste 2000 dagen.

Vertalen naar de praktijk

Iedere organisatie die werkt met kinderen in deze leeftijd vertaalt de nieuw opgedane kennis naar de praktijk.

Samen leren en ontwikkelen

De verschillende praktijkervaringen worden met elkaar gedeeld, zodat we met elkaar groeien in kwaliteit van een succesvolle praktijk.

Bekijk ook deze projecten

Meedoen met Samen voor Ryan?

Wij hebben een online platform voor professionals werkzaam bij één van de organisaties die zich hebben aangesloten bij Samen voor Ryan. In besloten groepen kunnen wij elkaar ontmoeten. Je kan meedoen door je te registreren en deel te nemen aan het Channel Samen voor Ryan.

Ga naar het platform